1. Vad ska slangen transportera?
När man väljer slang påverkas materialet av vad som transporteras inuti slangen och man bör därför välja slang med hänsyn till media. Exempel på media som transporteras genom slanglösningar är livsmedel, kemikalier, gas, träspån, mjölk, olja, bränsle, vatten, betong, granulat och alkohol mm. Ett media är alltså det material som ska transporteras i slangen.
2. Vilket material ska jag välja på slangen?
Valet av material på slangen styrs helt och hållet av de inre och yttre faktorerna. Det beror på att vissa material passar bra för kyla och värme andra för kemikalier och gaser osv. Valet av material på slangen är dock avgörande för en säker och hållbar slanglösning. Vi har tagit fram en förenklad uppdelning vid val av material på slangen.
3. Kommer slangen att utsättas för tryck?
Vid valet av slang är det viktigt att veta om slangen kommer transportera media som är under tryck. Högt tryck ställer krav på att slangen har rätt sorts armering. Alla slangar har två tryckmärkningar: arbetstryck och sprängtryck. Arbetstryck motsvarar det tryck som slangen utsätts för vid normal användning och sprängtrycket är det högsta tryck en slang kan motstå innan den brister. Angivet arbets- och sprängtryck gäller för fabriksnya slangar. När slangen åldras kommer det arbets- och sprängtrycket att minska gradvis. Arbetstryck anges vid rumstemperatur.
4. Kommer temperaturen inuti slangen påverka slangen?
Varje slang har olika egenskaper, en av dessa är temperaturtåligheten. Designtemperaturen på slangen anger inom vilket gradspann slangen är lämplig för användning. Det finns slangar som är konstruerade för ett temperaturspann mellan - 273 ° till +1000° C för att kunna tåla transporter av allt från hetolja till kemikalier.
5. Hur ser omgivningarna ut där slangen ska användas?
Oavsett om din slang ska användas inomhus i små utrymmen eller utomhus med krävande naturpåverkan så kommer den fysiska miljön påverka slangen. Värme, nötning, vibrationer, ozon, temperatur och solljus påfrestar materialet på slangen.
6. Vilken innerdiameter på slang ska jag välja?
När du bestämmer slangens dimension är det slangens innerdiameter som främst är intressant. Innerdiametern styr vilken typ av koppling som slangen kan utrustas med. Stort flöde kräver stor innerdiameter för att minimera slangens friktionsförluster och tryckbegränsningar. Målet vid dimensionering är att välja en slang som kan leverera det nödvändiga flödet till ett så lågt tryck som möjligt.
7. Behöver slangen vara flexibel?
Beroende på var du ska använda din slang kan behovet av flexibilitet vara stort. Konstruktionen av en slang påverkar slangens flexibilitet, även kallad böjningsradie. Beroende på faktorer som godstjocklek, armering, vilket material slangen är gjord av och hur den är slutligen är konstruerad gör den mer eller mindre flexibel. Vissa slangar klarar av att veckas och sedan vecklas ut igen, medan andra avsevärt förlorar livslängd genom att vid upprepande tillfällen rullas upp och vikas ut. Ju större böjningsradie, desto mindre böjning tål slangen innan den veckas. Så har du för avsikt att rulla upp slangen, är det extra viktigt att ha böjningsradien i åtanke.